A quien votaras el 9 de Marzo


Presentació

L'objectiu d'aquest Blog informatiu sobre les eleccions és, valga la redundància, informar. Des d'Acontracorrent-Joves d'Esquerra Unida de València, conscients de la falta d'informació real per als i les estudiants sobre aquestes eleccions a rector de la UVEG hem decidit intentar facilitar les coses a l'alumnat universitari.

Per a això organitzem aquest blog, que estarà en contínua construcció durant tota la campanya. A través d'ell no només us transmetrem les nostres propostes per a les diverses candidatures, sinó que intentarem informar-vos dia a dia del que ocorre en la campanya, i esperem també la vostra participació i col·laboració. Però, especialment, farem una lectura transversal de diversos punts rellevants dels quatre programes. Intentarem desgranar-los i enfrontar-los a la nostra concepció d'Universitat, que portem anys defensant.

L'objectiu d'aquest Blog NO és que voteu, NO és que escolliu una candidatura concreta, NO és tampoc una cridada al vot en blanc, nul o a l'abstenció. Partim, igual que ho hem fet sempre, de la denúncia d'un sistema electoral estamental-corporatiu, que infravalora a estudiants i treballadors de la Universitat i sobrevalora, de bon tros, a l'alt estament acadèmic. Però NO plantegem una postura davant les eleccions. Simplement des de Acontracorrent-JEUV hem decidit informar-vos, a cadascun de vosaltres. Transmetre-us la nostra visió i la nostra opinió, construïda des dels nostres plantejaments. A partir d'ací, qualsevol decisió que vulgueu (o no) prendre el pròxim 2 de Març és només vostra. Però no compliríem amb el nostre deure envers vosaltres si no abordàrem aquesta realitat, si no intentàrem ser una veu més enllà de la campanya estratègica, preparada i minimitzada que es planteja. Si no us parlàrem decebríem la confiança que molts i moltes heu dipositat any a any en el nostre sindicat.



lunes, 22 de febrero de 2010

Una gran mancança: la qüestió LGTBI en les candidatures a rectorat de la UVEG

(MÁS ABAJO LA VERSIÓN EN CASTELLANO)

Una vegada més trobem a faltar el compromís de les candidatures amb el col·lectiu LGTBI, un col·lectiu i una realitat que encara a dia d’avui segueix sofrint una gran discriminació. En les candidatures es presumeix el compromís de la Universitat amb la societat, però salvo en qüestions com la igualtat o la discapacitat, es nomenen diversos col·lectius discriminats de forma genèrica, no havent esment explícit cap al col·lectiu LGTBI, assumpte que es ve reclamant des de diversos col·lectius, la seva visibilitat en l’àmbit universitari. La Universitat de València segueix sense mostrar un suport institucional visible i contundent de dit col·lectiu, i no sembla que les candidatures caminin cap al canvi en aquest sentit. Són alguns sindicats d’estudiants o col·lectius LGTBI els quals de debò estan contribuint a visibilitzar aquesta realitat, que a més és major o menor depenent dels campus...

La candidatura d'Antoni Furió es limita a subratllar el compromís de la Universitat de València de seguir sent un referent crític, i intervenir en els problemes que preocupen a la ciutadania, com per exemple, a través de l’educació i correcció de les desigualtats. No obstant això no explicita quines desigualtats, pel que hem de només suposar que la discriminació del col·lectiu LGTBI ha d’estar inclosa. A més, no sembla estendre la qüestió de la diversitat sexual, si és que li preocupés, als plans d'estudi.

Per la seva banda García Benau es limita a dir que existeixen persones pertanyents o infrarepresentades, i que es vetllarà perquè no siguin víctimes d’actituds discriminatòries i tinguin igualtat d’oportunitats. És important subratllar que la candidata aposti per vetllar, és a dir protegir, perquè es troba a faltar que a més aposti per polítiques actives que fomentin la inexistència d’actituds que puguin dur a discriminació, ja no només en l’àmbit universitari, sinó en la societat. Com en la resta de programes de les altres candidatures, l’esment al col·lectiu LGTBI brilla per la seva absència.

En la candidatura de Vicent Soler s’albiren bones intencions, subratllant el pronunciat dèficit pel que fa a projecció social de la Universitat, però gens específiques, limitant-se a tractar d’estrènyer relacions amb entitats de diversa naturalesa, a través de la signatura de convenis de col·laboració i mitjans de comunicació, però seguim trobant a faltar un mínim esment a la qüestió LGTBI.

Finalment, Esteban Morcillo, ni en el seu compromís cívic, ni en l’apartat “campus dels valors”, fa esment a la visibilitat i igualtat del col·lectiu LGTBI, ni el compromís amb altres col·lectius discriminats, limitant-se a propiciar la implicació i el compromís social, sense més concreció.

En conseqüència, els programes manquen de mesures específiques per a tractar la realitat LGTBI, com pot ser la col·laboració amb col·lectius per a traslladar aquesta realitat a l’àmbit universitari, la signatura de convenis amb aquests col·lectius per a col·laborar en la inserció laboral, sobretot si parlem del col·lectiu transexual, que segueix sofrint una gran discriminació a dia d'avui. Tampoc es poden trobar polítiques destinades a tractar la diversitat sexual en els plans d'estudis, i que resulten especialment importants en algunes titulacions, com per exemple Medicina, Infermeria, o Psicologia, a l'hora de tractar la transexualidad o la intersexualidad. Des de les institucions manca també sensibilització i iniciatives en dates assenyalades, com poden ser el dia internacional contra l'homofòbia, el dia de l'Orgull LGTBI, el dia de la bisexualidad o intersexualidad.

Una Universitat que no abordi la qüestió de la diversitat sexual està desaprofitant una important oportunitat de contribuir a l’enriquiment i progrés de la societat, i és una llàstima que les quatre candidatures hagin oblidat de nou d'aquesta qüestió.
VERSIÓN EN CASTELLANO
Una vez más echamos en falta el compromiso de las candidaturas con el colectivo LGTBI, un colectivo y una realidad que todavía a día de hoy sigue sufriendo una gran discriminación. En las candidaturas se presume el compromiso de la Universidad con la sociedad, pero salvo en cuestiones como la igualdad o la discapacidad, se nombran diversos colectivos discriminados de forma genérica, no habiendo mención explícita hacia el colectivo LGTBI, asunto que se viene reclamando desde diversos colectivos, su visibilidad en el ámbito universitario. La Universidad de Valencia sigue sin mostrar un apoyo institucional visible y contundente de dicho colectivo, y no parece que las candidaturas caminen hacia el cambio en este sentido, son algunos sindicatos de estudiantes o colectivos LGTBI los que de verdad están contribuyendo a visibilizar esta realidad, que además es mayor o menor dependiendo de los campus.

La candidatura de Antoni Furió se limita a subrayar el compromiso de la Universidad de Valencia de seguir siendo un referente crítico, e intervenir en los problemas que preocupan a la ciudadanía, como por ejemplo, a través de la educación y corrección de las desigualdades, sin embargo no explicita qué desigualdades, por lo que debemos sólo suponer que la discriminación del colectivo LGTBI debe estar incluida, debemos suponer, insistimos. Además, no parece extender la cuestión de la diversidad sexual, si es que le preocupara, a los planes de estudio.

Por su parte García Benau se limita a decir que existen personas pertenecientes o infrarepresentadas, y que se velará para que no sean víctimas de actitudes discriminatorias y tengan igualdad de oportunidades. Es importante subrayar que la candidata apueste por velar, es decir proteger, porque se echa en falta que además apueste por políticas activas que fomenten la inexistencia de actitudes que puedan llevar a discriminación, ya no sólo en el ámbito universitario, sino en la sociedad. Como en el resto de programas de las otras candidaturas, la mención al colectivo LGTBI brilla por su ausencia.

En la candidatura de Vicent Soler se vislumbran buenas intenciones, subrayando el pronunciado déficit en lo que se refiere a proyección social de la Universidad, pero nada específicas, limitándose a tratar de estrechar relaciones con entidades de diversa naturaleza, a través de la firma de convenios de colaboración y medios de comunicación, pero seguimos echando en falta una mínima mención a la cuestión LGTBI.

Por último, Esteban Morcillo, ni en su compromiso civico, ni en el apartado “campus de los valores”, hace mención a la visibilidad e igualdad del colectivo LGTBI, ni el compromiso con otros colectivos discriminados, limitándose a propiciar la implicación y el compromiso social, sin más concreción.

En consecuencia, los programas adolecen de medidas específicas para tratar la realidad LGTBI, como puede ser la colaboración con colectivos para trasladar dicha realidad al ámbito universitario, la firma de convenios con estos colectivos para colaborar en la inserción laboral, sobre todo si hablamos del colectivo transexual, que sigue sufriendo una gran discriminación a día de hoy. Tampoco se pueden encontrar políticas destinadas a tratar la diversidad sexual en los planes de estudios, y que resultan especialmente importantes en algunas titulaciones, como por ejemplo Medicina, Enfermería, o Psicología, a la hora de tratar la transexualidad o la intersexualidad. Desde las instituciones falta también sensibilización e iniciativas en fechas señaladas, como pueden ser el día internacional contra la homofobia, el día del Orgullo LGTBI, el día de la bisexualidad o intersexualidad.

Una Universidad que no aborde la cuestión de la diversidad sexual está desaprovechando una importante oportunidad de contribuir al enriquecimiento y progreso de la sociedad, y es una lástima que las cuatro candidaturas hayan olvidado de nuevo de esta cuestión.

3 comentarios:

  1. Estoy totalmente deacuerdo. Si no nos ponemos las pilas en la Universidad estaremos como siempre a la cola en la inclusión de la perspectiva LGTBI en nuestra labor investigadora y de formación. Otras Universidades, como la Complutense o la autónoma, ya cuentan con numerosas investigaciones en esta temática, con un compromiso de visibilidad para este colectivo

    ResponderEliminar
  2. Creo que quien ha hecho el comentario, no ha leido con mucha atención el programa de Esteban Morcillo, pues es el único que aborda con detalle cuestiones de dimensión social, de desigualdades en el acceso, en la trayectoria por la universidad y en la salidad y que esas desigualdades tienen que ver con las condiciones vitales y socioeconómicas de los estudiantes.
    Es cierto que no habla explícitamente del colectivo LGTBI. Pero es injusto no reconocer el análisis que se hace, porque ningún otro programa lo hace a los aspectos de desigualdad. Y sobre este tema, además, ha intervenido en diversas sesiones mostrando con datos las desigualdades de tipo segregativo existentes en la Universidad y sosteniendo que cuando se habla de Universidad Pública es la concreción de las medidas que permiten atajar esas desigualdades donde se prueba que el discurso no es mera retórica

    ResponderEliminar
  3. Respecto al segundo comentario. Es justo no reconocer nada, porque ninguna de las cuatro candidaturas, y Morcillo entre ellas, a pesar del reconocimiento que haces en cuanto a la dimensión social en su programa, aborda la cuestión LGTBI, perdiéndose en la retórica, porque en esta cuestión SÍ hay retórica, insisto.

    Y no minicemos la cuestión en pro de otras, abordar la diversidad sexual desde las instituciones, abordarla en planes de estudio, en investigación y formación (como muy acertadamente se dice en el primer comentario), etc, es importantísimo.

    Al margen de lo acertados, o no, que sean otros puntos de los programas, sean de las candidaturas que sean, la cuestión es que en este asunto no han mostrado sensibilidad alguna, ni una mínima apuesta clara respecto a la cuestión LGTBI, siguiendo invisibilizándola en la Universidad, y eso es lo que hay que recalcar.

    ResponderEliminar