A quien votaras el 9 de Marzo


Presentació

L'objectiu d'aquest Blog informatiu sobre les eleccions és, valga la redundància, informar. Des d'Acontracorrent-Joves d'Esquerra Unida de València, conscients de la falta d'informació real per als i les estudiants sobre aquestes eleccions a rector de la UVEG hem decidit intentar facilitar les coses a l'alumnat universitari.

Per a això organitzem aquest blog, que estarà en contínua construcció durant tota la campanya. A través d'ell no només us transmetrem les nostres propostes per a les diverses candidatures, sinó que intentarem informar-vos dia a dia del que ocorre en la campanya, i esperem també la vostra participació i col·laboració. Però, especialment, farem una lectura transversal de diversos punts rellevants dels quatre programes. Intentarem desgranar-los i enfrontar-los a la nostra concepció d'Universitat, que portem anys defensant.

L'objectiu d'aquest Blog NO és que voteu, NO és que escolliu una candidatura concreta, NO és tampoc una cridada al vot en blanc, nul o a l'abstenció. Partim, igual que ho hem fet sempre, de la denúncia d'un sistema electoral estamental-corporatiu, que infravalora a estudiants i treballadors de la Universitat i sobrevalora, de bon tros, a l'alt estament acadèmic. Però NO plantegem una postura davant les eleccions. Simplement des de Acontracorrent-JEUV hem decidit informar-vos, a cadascun de vosaltres. Transmetre-us la nostra visió i la nostra opinió, construïda des dels nostres plantejaments. A partir d'ací, qualsevol decisió que vulgueu (o no) prendre el pròxim 2 de Març és només vostra. Però no compliríem amb el nostre deure envers vosaltres si no abordàrem aquesta realitat, si no intentàrem ser una veu més enllà de la campanya estratègica, preparada i minimitzada que es planteja. Si no us parlàrem decebríem la confiança que molts i moltes heu dipositat any a any en el nostre sindicat.



lunes, 22 de febrero de 2010

Debats entre els candidats

(Más abajo la versión en castellano)


En primer lloc os deixem l'enllaç del primer debat:


I després la nostra narració del debat monogràfic organitzat per dones universitàries:

El passat 18 de Febrer va tenir lloc en la Facultat d'Història un debat organitzat per Dones Universitàries entre els tres candidats i la candidata a Rector/a de la UVEG. El debat va tenir una gran participació encara que escassa presència del col·lectiu d'estudiants.


La moderadora va ser Elena Grau (Degana de la Fac. de Geografia i Història) i Carmen Aranegui en representació del col·lectiu va formular dues preguntes als tres candidats i la candidat:

Quin coneixement tenen els candidats i candidata sobre la desigualtat de gènere en la Universitat de València?
Quins serien les polítiques d'igualtat que prioritzarien?
Antoni Furió va ser el primer a intervenir assenyalant que valorava positivament que es presentés una dona encapçalant una candidatura. Va prendre com referencia el pla d'igualtat 2010-2012 i es va comprometre a desenvolupar-lo a través del vicerectorat de cooperació igualtat i politiques socials (destacant que en el seu equip hi ha una persona de la Unitat d'igualtat) prioritzant les següents accions:
Que la composició en tots els òrgans de govern fos paritària entre dones i homes. Prendre mesures que animin a continuar amb la carrera acadèmica potenciant la visibilitat femenina en tots els àmbits. I la promoció de la concessió del Doctorat Honoris causa a dones que han destacat per les seves capacitats intel·lectuals.
García Benau per la seva banda va reconèixer la gran labor i treball que havien desenvolupat Dones Universitàries generant consciència crítica cap a la consolidació de la igualtat real.
Per a la candidata la Universitat és una “copia” de la realitat de les diferents Universitats de l'Estat i per tant “cal tenir la igualtat com un valor transversal”. Va nomenar dues mesures prioritàries:
La creació de l'observatori de la igualtat (que garanteixi el desenvolupament del pla d'igualtat) i el foment dels estudis d'investigació sobre la desigualtat de gènere i les seves raons.
Esteban Morcillo va explicar la importància de la democratització i la participació de les dones en la Universitat desenvolupant polítiques actives que combatin aquesta desigualtat. Va proposar la creació d'un Vicerectorat de planificació i igualtat i la creació d'un grup de treball per a fer pressupostos amb perspectiva de gènere.
Es va comprometre amb el desenvolupament d'una avaluació i seguiment del pla d'igualtat (millorant la situació de la Unitat d'igualtat).
Finalment Vicent Soler també va assenyalar la repercussió que havia d'una candidatura fora encapçalada per una dona com fet de visibilitat.
Per a Soler les dades reflecteixen una situació de plena desigualtat de la dona. Va destacar la importància de les polítiques de conciliació que tot just s'han treballat (“S'han fet coses, però s'han fet de forma molt insuficient”).
Va afirmar que cal seguir treballant per a visibiliztar el problema atacant la qüestió de la representació perquè es corresponguin amb el percentatge d'homes i dones i preparant un pla en els temes que afectin al gènere (tant per a fora com per a dintre de la Universitat). També va defensar el desenvolupament de polítiques de conciliació per a compatibilitzar treball-família i la potenciació de la Unitat d'igualtat (analitzant financerament el pressupost).
Entre les preguntes del públic es van tocar temes com:
La sorpresa perquè cap candidat/a va nomenar l'institut d'estudis per la dona. El foment dels estudis de gènere en els estudis de grau. La introducció de la perspectiva de gènere en la proposta de campus d'excel·lència. La nostra herència judeocristiana. La creació de Guarderies (on s'incloguessin a PAS i estudiants) Els instruments amb els quals van a portar a terme les polítiques d'igualtat. La utilització d'un llenguatge no sexista o la reforma dels estatuts en aquelles qüestions de temàtica de gènere.
Morcillo va respondre ressaltant la labor de l'institut d'estudis per la dona i és va comprometre a incloure la perspectiva de gènere en la proposta de campus d'excel·lència.
Va explicar que la seva proposta de vicerectorats és similar als de les Universitats del nostre entorn. Va admetre que les guarderies és una promesa que estava formulades des de fa més de 20 anys i que mai s'ha desenvolupat, però va ressaltar el problema que hi ha tres campus separats.
Va Acabar comprometent-se amb portar a terme el pla d'igualtat tant en la reforma d'estatuts com en l'ús d'un llenguatge no sexista.
Soler va assenyalar que es compromet a incloure la perspectiva de gènere en la investigació enllaçant-lo amb la idea de transversalitat en les polítiques d'igualtat. Va tancar la seva intervenció definint que les polítiques de conciliació han de materialitzar-se també amb la creació de guarderies on s'inclogui als i les estudiantes i al PAS establint-les en els tres campus.
Furió va ressaltar el paper de l'institut d'estudis per la dona així com la labor de la Universitat en la secularització del pensament. Finalment es va comprometre també amb el desenvolupament de guarderies en els tres campus.
Per a concloure el debat García Benau exprés que “el simple pas del temps no resol les desigualtats”. Es va excusar per no nomenar a l'institut d'estudis per la dona i es va comprometre a incloure la perspectiva de gènere en la proposta del campus d'excel·lència.
Va Finalitzar assumint el compromís amb la visibilitat, amb la reforma d'estatuts, amb la destinació de recursos al pressupost dels plans i amb la no utilització d'un llenguatge sexista.
Postura d'Acontracorrent:
Des de Acontracorrent vam valorar positivament la constitució de la Unitat d'igualtat de la Universitat així com la creació d'un pla d'igualtat encara que no podem oblidar que hem estat de les últimes universitats del nostre entorn en fer-lo i perquè ens obligava la llei.
Les dades recollides en l'informe “dones i homes de la Universitat de València” reflecteixen qüestions que des de Acontracorrent venim denunciant des de fa temps: Tant la segregació de gènere horitzontal per àrees del coneixement com la segregació vertical a causa del “sostre de cristall” que impedeix que la participació de les dones en els òrgans de preses de decisions no es correspongui amb la realitat percentual en la comunitat universitària.
És necessari un veritable desenvolupament de polítiques de conciliació (amb la creació de guarderies, horaris més flexibles, etc) i més tenint en compte la realitat social on la càrrega del treball domèstic i reproductiu recau en les dones.
Altre punt imprescindible i que tot just s'ha parlat en el debat és la necessitat d'avaluar i modificar els plans d'estudis de totes les titulacions de la Universitat per a eliminar els continguts androcèntrics d'aquests plans. No podem permetre que la formació dels i les estudiantes segueixi sent en valors masclistes que creen la desigualtat. La Universitat ha de comprometre's per crear i transferir un veritable coneixement basat en l'equitat entre homes i dones i per a això fa falta una anàlisi dels continguts de les diferents titulacions així com la formació i conscienciació del personal docent i investigador perquè incloguin una perspectiva de gènere tant en les seves investigacions com en la docència.
Des de Acontracorrent també sempre hem defensat que la igual de gènere consistia en una mica més que parlar d'homes i dones. La diversitat sexual és ha dia d'avui l'assignatura pendent oblidada. La Unitat d'igualtat ha d'obrir un àrea on es tracti la visibilitat de lesbianes, gais, transsexuals, bisexuals i intersexuals. No podem continuar a la cua d'investigacions en aquesta temàtica i de polítiques de visibilitat. Hem de fomentar una formació on no es pressuposi la heterosexualitat com norma, hem de també incloure-la en la producció investigadora de la Universitat i defensar l'alliberament sexual com un valor més en el nostre model d'universitat.
La igualtat es construïx entre totes i tots però sempre partint d'una anàlisi crítica i estructural on es prenguin amidades contra una societat heteropatriarcal en la qual estem immersos. La Universitat és un dels principals motors d'una societat i per tant ha d'avançar un pas per davant en la conformació d'una societat més justa, lliure i igualitària.

CASTELLANO
El pasado 18 de Febrero tuvo lugar en la Facultad de Historia un debate organizado por Dones Universitaries entre los tres candidatos y la candidata a Rector/a de la UVEG.
El debate tuvo una gran participación aunque escasa presencia del colectivo de estudiantes.
La moderadora fue de Elena Grau Almero (Decana de la Fac. de Geografía e Historia) y Carmen Aranegui en representación del colectivo formuló dos preguntas a los tres candidatos y la candidat: ¿Qué conocimiento tienen los candidatos y candidata sobre la desigualdad de género en la Universidad de Valencia?
¿Cuáles serían las políticas de igualdad que priorizarían?
Antoni Furió fue el primero en intervenir señalando que valoraba positivamente que se presentase una mujer encabezando una candidatura.
Tomó como referencia el plan de igualdad 2010-2012 y se comprometió a desarrollarlo a través del vicerrectorado de cooperación igualdad y poltícias sociales (destacando que en su equipo hay una persona de la Unidad de igualdad) priorizando las siguientes acciones:
Que la composición en todos los órganos de gobierno fuese paritaria entre mujeres y hombres. Tomar medidas que animen a continuar con la carrera académica potenciando la visibilidad femenina en todos los ámbitos. Y la promoción de la concesión del Doctorado Honoris causa a mujeres que han destacado por sus capacidades intelectuales.
García Benau por su parte reconoció la gran labor y trabajo que habían desarrollado Dones Universitaries generando conciencia crítica hacia la consolidación de la igualdad real.
Para la candidata la Universitat es una “copia” de la realidad de las distintas Universidades del Estado y por tanto “hay que tener la igualdad como un valor transversal”. Nombró dos medidas prioritarias:
La creación del observatorio de la igualdad (que tutele y garantice el desarrollo del plan de igualdad) y el fomento de los estudios de investigación sobre la desigualdad de género y sus razones.
Esteban Morcillo explicó la importancia de la democratización y la participación de las mujeres en la Universitat desarrollando políticas activas que combatan esta desigualdad.
Propuso la creación de un Vicerrectorado de planificación e igualdad y la creación de un grupo de trabajo para hacer presupuestos con perspectiva de género.
Se comprometió con el desarrollo de una evaluación y seguimiento del plan de igualdad (mejorando la situación de la Unidad de igualdad).
Por último Vicent Soler también señaló la repercusión que tenía que una candidatura fuera encabezada por una mujer como hecho de visibilidad.
Para Soler los datos reflejan una situación de plena desigualdad de la mujer. Destacó la importancia de las políticas de conciliación que apenas se han trabajado (“Se han hecho cosas, pero se han hecho de forma muy insuficiente”).
Afirmó que hay que seguir trabajando para visibilizar el problema atacando la cuestión de la representación para que se correspondan con el porcentaje de hombres y mujeres y preparando un plan en los temas que afecten al género (tanto para fuera como para dentro de la Universidad). También defendió el desarrollo de políticas de conciliación para compatibilizar trabajo-familia y la potenciación de la Unidad de igualdad (analizando financieramente el presupuesto).
Entre las preguntas del público se tocaron temas como:
La sorpresa porque ningún candidato/a nombró el instituto de estudios por la mujer.
El fomento de los estudios de género en los estudios de grado. La introducción de la perspectiva de género en la propuesta de campus de excelencia. Nuestra herencia judeocristiana. La creación de Guarderías (donde se incluyeran a PAS y estudiantes)
Los instrumentos con los que van a llevar a cabo las políticas de igualdad. La utilización de un lenguaje no sexista o la reforma de los estatutos en aquellas cuestiones de temática de género.
Morcillo respondió resaltando la labor del instituto de estudios por la mujer y se comprometió a incluir la perspectiva de género en la propuesta de campus de excelencia.
Explicó que su propuesta de vicerrectorados es similar a los de las Universidades de nuestro entorno. Admitió que las guarderías es una promesa que estaba formuladas desde hace más de 20 años y que nunca se ha desarrollado, pero resaltó el problema de que hay tres campus separados.
Acabó comprometiéndose con llevar a cabo el plan de igualdad tanto en la reforma de estatutos como en el uso de un lenguaje no sexista.
Soler señaló que se compromete a incluir la perspectiva de género en la investigación enlazándolo con la idea de transversalidad en las políticas de igualdad. Cerró su intervención definiendo que las políticas de conciliación deben materializarse también con la creación de guarderías donde se incluya a los y las estudiantes y al PAS estableciéndolas en los tres campus.
Furió Resaltó el papel del instituto de estudios por la mujer así como la labor de la Universitat en la secularización del pensamiento. Finalmente se comprometió también con el desarrollo de guarderías en los tres campus.
Para concluir el debate García Benau expreso que “el simple paso del tiempo no resuelve las desigualdades”. Se excusó por no nombrar al instituto de estudios por la mujer y se comprometió en incluir la perspectiva de género en la propuesta del campus de excelencia.
Finalizó asumiendo el compromiso con la visibilidad, con la reforma de estatutos, con la destinación de recursos al presupuesto de los planes y con la no utilización de un lenguaje sexista.
Postura de Acontracorrent:
Desde Acontracorrent valoramos positivamente la constitución de la Unidad de igualdad de la Universidad así como la creación de un plan de igualdad aunque no podemos olvidar que hemos sido de las últimas universidades de nuestro entorno en hacerlo y porque nos obligaba la ley.
Los datos recogidos en el informe “dones i homes de la Universitat de València” reflejan cuestiones que desde Acontracorrent venimos denunciando desde hace tiempo: Tanto la segregación de género horizontal por áreas del conocimiento como la segregación vertical debido al “techo de cristal” que impide que la participación de las mujeres en los órganos de tomas de decisiones no se corresponda con la realidad porcentual en la comunidad universitaria.
Es necesario un verdadero desarrollo de políticas de conciliación (con la creación de guarderías, horarios más flexibles, etc) y más teniendo en cuenta la realidad social donde la carga del trabajo doméstico y reproductivo recae en las mujeres.
Otro punto imprescindible y que apenas se ha hablado en el debate es la necesidad de evaluar y modificar los planes de estudios de todas las titulaciones de la Universidad para eliminar los contenidos androcéntricos de dichos planes. No podemos permitir que la formación de los y las estudiantes siga siendo en valores machistas que crean la desigualdad. La Universidad debe comprometerse por crear y transferir un verdadero conocimiento basado en la equidad entre hombres y mujeres y para ello hace falta un análisis de los contenidos de las distintas titulaciones así como la formación y concienciación del personal docente e investigador para que incluyan una perspectiva de género tanto en sus investigaciones como en la docencia.
Desde Acontracorrent también siempre hemos defendido que la igual de género consistía en algo más que hablar de hombres y mujeres. La diversidad sexual es ha día de hoy la asignatura pendiente olvidada. La Unidad de igualdad debe abrir un área donde se trate la visibilidad de lesbianas, gays, transexuales, bisexuales e intersexuales. No podemos continuar a la cola de investigaciones en esta temática y de políticas de visibilidad. Debemos fomentar una formación donde no se presuponga la heterosexualidad como norma, debemos también incluirla en la producción investigadora de la Universitat y defender la liberación sexual como un valor más en nuestro modelo de universidad.
La igualdad se construye entre todas y todos pero siempre partiendo de un análisis crítico y estructural donde se tomen medidas contra una sociedad heteropatriarcal en la que estamos inmersos.
La Universidad es uno de los principales motores de una sociedad y por tanto debe avanzar un paso por delante en la conformación de una sociedad más justa, libre e igualitaria.

No hay comentarios:

Publicar un comentario